Az idei évben kéthetenként izgatottan várják diákjaink a könyvtár olvasótermében azokat a kedves volt diákokat, ill. tanítványaink szüleit, akik egy kellemes, jó beszélgetés keretében mesélnek eddigi életükről, munkájukról, tapasztalataikról.

Iskolánk két pedagógusa: Kardos Tamásné és Horváthné Láposi Éva kutatják fel és hívják sorainkba őket.
Iskolánk elsődleges feladatának tekinti a tehetséggondozást. Így a számtalan délutáni szabadidős foglalkozáson túl arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy életközelbe hozza azokat a lehetőségeket, amelyek diákjainak segít eligazodni az életben. Egy –egy életút példája mindig nagy hatással van életünkre. Ezek a délutáni találkozások is ezt szolgálják.
Február 4-én az „Iskolanapon” négy tanítványunk látogatott vissza hozzánk, akik már hosszú évekkel ezelőtt elbúcsúztak tőlünk. Amikor beléptek a terembe, meghatott pillantások tükrözték, hogy bármennyi év is múljon el, az a szoros kapcsolat, amely örömökön – bánatokon – küzdelmeken keresztül több éven át összetart tanárt és diákot, meghatározóvá válik és mély nyomot hagy az életében.
Dr. Borsos Attila, kémikus 18 éve fejezte be intézményünkben tanulmányait. Az ELTE-n vette be magát a „fizikai kémia” tudományának mélyebb megismerésébe, majd doktorált vegyészetből. Gyógyszerhatóanyagok szállítására alkalmas parányi részecskék kutatásával foglalkozott, ma pedig kozmetikai termékek fejlesztése a fő területe.
Veres Ádám mérnök és sportlövő színtévesztés korrekciójával foglalkozik, ami rengeteg ember életpályáját és életminőségét javíthatja. Így nyilatkozott az emlékkönyvünkben:
„- Köszönöm tanáraimnak mindazt az értéket, tudást és útravalót, melyet a Bárczi falai között szerezhettem, s amely minden tudományos sikeremhez hozzájárult. „
Dr. Gell Gyöngyvér Mónika, kutató, mikrobiológus is érdekes dolgokról mesélt a hallgatóságnak. Dános Ildikó, kellemes, vonzó egyéniség. Ma a Tv2-n futó Rising Starnak a szerkesztője. Ő azt tolmácsolta a gyerekek felé, hogy bármilyen nehéz is az út, érdemes álmainkért küzdeni és hinni magunkban.
Tanulóink két héttel később Walterné Dr. Magyari Anna orvos-közgazdásszal találkozhattak, aki pályaválasztási tanácsokkal látta el az érdeklődőket és érdekes orvosi eseteket mesélt a múltból. Ő is a kitartó, szorgalmas munkát tekintette a tehetség alapjának.
Márciusban egy kozmetikus anyuka, Horváthné Pásztor Annamária beszélgetett a szakma szépségéről és hasznos tanácsokkal segítette az érdeklődő diákokat.
A március 17 –i találkozás különleges élmény volt. Kolczonay Katalin tanár és szerkesztő szintén a pályaválasztásról és a tehetség kibontakoztatásának útjairól beszélgetett a részt vevőkkel. Kolczonay István, vívó pedig nemcsak a kitartó, rendszeres sportra buzdított, hanem a vívó kardját is elhozta magával és sisakot is megengedte, hogy a gyerekek felpróbálják. Szerinte igazából sportbázis iskolákat kellene létrehozni, mivel a mai mozgásszegény világunkban hihetetlen nagy szükség van a szakszerű, sok örömöt adó edzésre, amely nemcsak a testnek, de a szellemnek, léleknek egyaránt a javát szolgálja.
A sorozat nemsokára múzeumlátogatással folytatódik. A z iskola és a könyvtár értékes gyöngyszemei ezek a találkozások. Szeretnénk a következő években ezt a megkezdett sorozatot hagyományosan folytatni.