A Bárczi Géza Általános Iskola megkapta a Tehetségpont címet! Az iskola lényegében már ezt megelőzően is tehetségpontnak számított, hiszen a cím elnyerése előtt is éppen így folytak a hétköznapjaink. Hogyan is?
A tehetséggondozást és a felzárkóztatást egységben kezeltük. Kihasználtuk a belső adottságokat és lehetőségeket, az innovatív gondolkodásmódot, a mentorálási és versenyszervezési tapasztalatokat. Partnerséget építettünk ki elsősorban a kerület iskoláival, gimnáziumaival, az Önkormányzattal, az Aelia Sabina Zene,- Képző- és Táncművészeti Iskolával, a Békásmegyeri Művelődési Házzal és még sorolhatnám tovább. Tagjai lettünk az ÖKO-iskolai és mentoriskolai hálózatnak. Ennek keretén belül bemutatókra, műhelymunkára, közös szakmai gondolkodásra hívtuk kollégáinkat a kerület iskoláiból, de hírünk még távolabbra is eljutott, hiszen messzebbről is érkeztek hozzánk vendégek. Tanulóink különböző fővárosi és országos versenyeken elért eredményei is bizonyították, hogy a tehetségekre – amellett, hogy befogadó iskola vagyunk – nagy figyelmet fordítanak iskolánk pedagógusai. Tehetséges tanulóinkat a differenciált óraszervezéssel, nívócsoportos oktatásban és szakkörökön is kiemelt figyelemben részesítettük.
Iskolánk nemcsak a KLIK pályázati juttatásaira alapozott, hanem többirányú pályázati lehetőséget is felhasználtunk. Így kapcsolódtunk be a MATEHETSZ által kiírt tehetséggondozási programba, amely anyagi segítséget nyújtott az eszközbeszerzéseknél. Több pályázaton is nyertünk, amit Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata hirdetett meg. Minden olyan lehetőséget megragadtunk, amely előreviheti az iskolát, tanulóinkat.
Évente megrendezésre kerül számos versenyünk, hagyományőrző programunk. Csak néhány közülük a teljesség igénye nélkül: Bölcs Bagoly Műveltségi Csapatverseny (saját fejlesztésű kerületi verseny), kerületi rendezvényeken, ünnepségeken való szereplés, projekt hét szervezése, intenzív hét szervezése, havi rendszerességgel ÖKO-programok (BárcziZoo, akadályverseny, stb.), Bográcsfesztivál, Szüreti Bál, Márton napi vigasságok, Luca napi vásár, Farsangi bál, Bárczi Gála. Osztályszinten is megvalósultak tehetségfejlesztő programok (drámajáték, úszás, furulya, sakk), bár ez többletmunkát igényelt mind tanártól, mind diáktól. Most, hogy tehetségponttá vált az iskolánk, továbbvisszük és továbbfejlesztjük ezeket a hagyományokat, tovább gazdagítjuk programtárunkat, tehetséggondozó munkánkat.