A Márton napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal. Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett.
Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett. Ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ma is sok helyen táncos mulatságot csapnak, ahol az asztalról nem hiányozhat a libafogás.
Iskolánkban sem maradhatott el a vigasság, a Márton nap méltó, hagyományőrző megünneplése.
A 4.a osztály színjátszóinak előadásával kezdődött a program, Sztrida Elvira rendezésében Ludas Matyi története elevenedett meg. Az ügyes kis csapat rendszeresen szerepel a tagozati programokon, s most is nagyon élvezetes színdarabbal örvendeztettek meg minket.
Az elsősök ezután két különböző liba bábot készíthettek a tanító nénik irányításával. Láthatóan nagy élvezettel dolgoztak és örültek az elkészült, hazavihető alkotásoknak.
A másodikos tanulók megnézhették a Lúdas Matyi című rajzfilmet, az iskola aulájában a Gyertek haza, libuskáim népi játékban menekültek a farkasok elől, majd Márton napi mécses tartót (dekupázs technikával) és libabábot készítettek.
A harmadik évfolyam a Békás-tóhoz indult a színelőadás után. Csapatversenyben libával kapcsolatos kvízkérdésekre válaszoltak, majd minden osztály libavadászatra indult a tó körül. Az elrejtett papírfigurákat korábban ők maguk vágták ki. A kvízkérdések és a libakeresés eredményhirdetése után még játszottak egy kicsit a tó partján, mielőtt visszaindultak volna az iskolába.
A negyedikes tanulók a lúdtollal való rajzolás technikájával ismerkedtek, és különböző libafigurákat készítettek.
Egy igazán jó hangulatú délután volt, minden gyerek remekül érezte magát. A program zárásaként libazsíros kenyeret ettünk lilahagymával, hogy a következő esztendőben se éhezzünk.