AZ EMMI által a hetedik évfolyamos diákok számára kiírt HATÁRTALANUL! program keretein belül a Budapest III. Kerületi Bárczi Géza Általános Iskola három hetedikes osztályának 45 tanulója és 5 kísérő pedagógusa négy napos erdélyi körutazáson vehetett részt. A program a Székelyföldi tudósaink - a Bolyaiak útján címet viselte, melyhez a pályázat közel 1 600 000 Ft-os támogatást nyújtott.
Erdélyi utazásunk a világhírű matematikus apa és fia, Bolyai Farkas és Bolyai János életútját követte végig. Az út során tanulóink megismerkedhettek híres erdélyi magyar történelmi és kulturális emlékhelyekkel, jártunk többek között Nagyváradon, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Korondon, Parajdon, Szovátán, Tordán, Gyulafehérváron, Aradon. Már tudjuk, hogy mi az a Szent László-herma, hogy hol van Mátyás király szülőháza, hogy mit őriz a Teleki Téka, hogy milyen szép a Házsongárdi temető, hogy hogyan keletkezett a Tordai-hasadék, hogy miért van sok erdélyi templom tetején kereszt helyett csúcsgömb, kakas vagy csillag, és hogy mi köze a medvékhez a Medve-tónak. Marosvásárhelyen találkoztunk erdélyi magyar tanulókkal, akikkel együtt emlékeztünk meg a nemzeti összetartozás napjáról, tanulóink kis ajándékkal kedveskedtek az ottani gyerekeknek, majd közös ünnepi műsort rendeztünk, melynek végén közösen énekeltük el a Himnuszt. Egyik este marosmenti néptáncokat tanulhattunk, ami nagy élmény volt a nem éppen táncos lábú budapesti gyerekek számára. Aradon rövid megemlékezést tartottunk a 13 vértanú emlékhelye előtt, a koszorúzás utáni egyperces néma csönd valóban a szívekből jött.
Utazásunkat egy diákutazásokat szervező iroda segítette. Emeletes, légkondicionált autóbusz, profi sofőrök és egy felkészült, kedves idegenvezető állt rendelkezésünkre. Mindez sokat segített abban, hogy a feszített, programokkal telezsúfolt utazásunk kifejezetten jó hangulatban, eredményesen teljen el.
Felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk, nagyon jól éreztük magunkat.