Az idei Iskolanap legérdekesebb programjaként Dr. Neszmélyi Emil, iskolánk volt tanulójának élménybeszámolóját hallgathattuk meg a Mount Everest meghódításáról.

A kiváló sportoló 2016. május 20-án az északi oldalról első magyarként jutott fel a hegycsúcsra. A meghirdetett időpontban megtelt a tornaterem az érdeklődő gyerekekkel.
Az ügyvéd, sportjogász, sportigazgató és kosárlabda-szakember (Óbudai Kaszások Kosárlabda Akadémia) egyedülálló teljesítményéért tavaly augusztus 20-án Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott a köztársasági elnöktől. Ez a kivételes teljesítmény a Mount Everest (Csomolungma) megmászása volt a hegy északi, kínai oldaláról. Sokan nem értik, miért is nagy eredmény északról megmászni a hegyet, hiszen a csúcs elérése mindenképpen csak kevesek számára elérhető cél. A zord körülmények és veszélyek a déli oldalon is a végső határig feszítik az emberi teljesítőképesség határait. (Elég csak a közelmúltban bemutatott Everest c. filmre gondolni. Ott a déli oldalról történt csúcstámadás kudarcát mutatták be.) Neszmélyi Emil előadásából kiderült, hogy mit kell leküzdenie a hegymászónak az északi oldalon a csúcs eléréséig. Lenyűgöző fotókon és videókon mutatta be az északi út nehézségeit, és sokak a hegymászó előadásából értették meg, mi a különbség a két útvonal között. A képek mellett az előadó „elhozta” nekünk a szél hangját is a hegyről. Láthattuk a világ tetején a magyar zászló mellett Óbuda lobogóját is. Az élménybeszámolóban nem csak a személyes felvételek voltak izgalmasak, hanem Neszmélyi Emil hozzáfűzött kommentárjai is, melyekben érthetően kitért a magashegyi mászás közben lezajló élettani folyamatokra. Az oxigén-hiány, a hideg és különösen az állandó hideg szél (50-200 km/h) embert próbáló hatására. Persze egy ekkora teljesítmény kellő edzettséget feltételez. Az edzési programnak egy-egy állomása volt a Balaton átúszása, egy maratoni táv lefutása, vagy a Kilimandzsáró megmászása is. Ez utóbbi a klimatikus alkalmazkodás próbája volt. A felkészülés hosszú, három éves időszakát, és a csúcsra jutás részleteit olyan érdekesen adta elő, hogy nem elrettentett, hanem szinte követendővé tette ezt a célt. Lelkesített, buzdított. Bárki elérhet hasonlóan nagy célokat, csak kitartás, akarat szükséges! Az élmények felidézése közben több kérdést is feltett a gyerekeknek, s a helyesen válaszolók apró jutalomban részesültek az előadás végén, majd több dedikált fénykép is gazdára talált. A tőle ajándékba kapott, nagyméretű fénykép iskolánk falán kapott helyet. Az iskola igazgatónője egy Bárczi kitűzővel és egy emléklappal kedveskedett vendégünknek.
Az együtt töltött másfél óra csak a felének tűnt. A gyerekek még sokáig a látottakról és hallottakról beszélgettek a folyosón és az ebédlőben is!