Április 24. és 28. között, a Föld napját ünnepelve, fenntarthatósági témahetet szervezett a Bárczi Géza Általános Iskola.
A hagyományos őszi témahetünket idén új köntösben, új tematikával, új időpontban, de a régi bevált gyakorlatnak megfelelően rendeztük meg. Azaz hétfőtől péntekig a résztvevő osztályok tanulói kis csapatokba szerveződve egy-egy a fenntarthatóság szempontjából fontos témát jártak körbe. A négy napos könyvtári, internetes, helyszíni kutatásuk eredményeit előadásba rendezték, és pénteken az évfolyamtársak és a szülők előtt előadták.
A keddi napot külön érdekessé tette, hogy iskolánkba látogatott a magyar televíziós ismeretterjesztés nagy öregje, dr. Juhász Árpád.
81 éves kora ellenére, fiatalos lendülettel, túrazsákkal a hátán érkezett, és előbb az alsósoknak, majd a felsősöknek mesélt gazdag élettapasztalatából példákat merítve a fenntarthatóság fontosságáról. Elbeszéléseiből feltárult szemünk előtt a múlt, amelyben egy kisfiú a háborús Budapesten, majd az orosz megszállás alatt egyre közelebb került a természethez. Indiánnak öltözött, felcseperedve pedig geológusként járta be előbb hazánk, majd a nagyvilág minden zegét-zugát. És nem csak bejárta, hanem fotózta, filmezte, kutatta a távoli tájakat, hírt adva a Föld nevű bolygón zajló változásokról. A gyerekek kérdésére, hogy ki ez a bácsi, méltán hangozhatott el a válasz: a magyar Attenborough.
Előadását vastapssal köszönték meg a diákok. A híres geológus búcsúzóul a következőket írta az iskola emlékkönyvébe: „ Azt kívánom, hogy ezek a gyerekek egy szép kék bolygón érjék el a 80. életévüket, mint amilyen bolygón én töltöttem a gyerekkoromat.”
Nagyon örülünk és büszkék vagyunk, hogy itt volt közöttünk a tudósóriás, és hatalmas tudásának egy morzsáját itt hagyta nekünk emlékül.