Az idei tanévben iskolánk 7. évfolyama ismét részt vett a Határtalanul pályázat segítségével megszervezett erdei iskolán. Most a Felvidék volt a cél, melynek gyönyörű tájait négy napos kirándulás keretében ismerhettük meg.
Az első nap programja a három híres bányaváros volt: Selmec-, Körmöc- és Besztercebánya. Itt felelevenítettük a magyar pénzverésről tanultakat is. Selmecbányán a Bányászati Múzeum, Körmöcön a Pénzverde Múzeuma, Besztercén pedig a különleges belváros és főtér nyújtott felejthetetlen élményt tanulóknak, pedagógusoknak egyaránt.
Szállásunk egy síparadicsom közepén helyezkedett el, igényes és festői környezetben, Kokava helységben.
A második napon a füleki vár volt az első állomás, ahol interaktív programokkal várták a csoportot. Kipróbálhattak középkori fegyvereket, beöltözhettek korabeli polgári és katonai ruhákba is. A gyerekek nagyon élvezték az „időutazást”. Szintén Füleken egy iskolalátogatáson vettünk részt a Mocsáry Lajos Alapiskolában, melynek során a helybéli gyerekekkel és tanáraikkal érdekes beszélgetést is folytattunk. A programot közös magyar népdaléneklés zárta. Magyar finomságokkal és sporteszközökkel kedveskedtünk vendéglátóinknak. Aznapi következő állomásunk Rimaszombat volt, ahol megtekintettük a Tompa Mihály emlékművet, és megkoszorúztuk Petőfi Sándor szobrát.
A harmadik napon nagy út állt előttünk: Ótátrafüredre készültünk, ahol felejthetetlen élmény volt a szikrázó napsütésben megcsillanó havas hegyek csúcsa. A gyönyörű fürdőhely méltán volt népszerű már a Monarchia idején is, és mára sem vesztett semmit vonzerejéből. Rövid séta után indultunk tovább Lőcsére, ahol a régi Városháza, a Szent Jakab templom, valamint a szégyenketrec megtekintése volt a fő cél. Nem okozott csalódást egyik sem, az első épületet filmekből jól ismerhetjük (A fekete város), a templom különlegesen szép szárnyasoltára még a művészetre kevésbé fogékony látogatókat is lenyűgözte. A szégyenketrec pedig szintén rendkívül különleges látvány egy 21. századi fiatalnak. Ezt a napot a szepesi vár látogatásával „koronáztuk meg”, ami szintén nagyszerű látványosság volt. A vár elhelyezkedése, rendkívül jó állapota, izgalmas helyiségei, lépcsői, zegzugai, börtöne, konyhája valódi élményt nyújtott mindenkinek. A búcsúestünkön a szálláson igazi tánctanártól tanulhattunk igazi gömöri táncokat, amit a roppant fárasztó nap után meglepően intenzíven táncoltak végig a gyerekek.
Az utolsó napon Kassán a Repülési Múzeumot néztük meg. A repülés történetéről látott rendkívül érdekes kiállítás élményét az is emelte, hogy beülhettünk világháborús repülőgépekbe is, és mindent közelről megvizsgálhattunk. Kassa belvárosában a Dóm gyönyörű épületében körbevezettek bennünket, majd a kriptában megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc síremlékét. A koszorúzást egy szívhez szóló Rákóczi-nótával zártuk. A főtéren meghallgattuk a zenélő szökőkutat is, és gyönyörködtünk a színes és vonzó város épületeiben.
Fárasztó, izgalmas és élményekben rendkívül gazdag négy nap állt mögöttünk. Reméljük, visszatérhetünk még a Felvidékre!