Március 11-én iskolánk tornatermében furcsa közlekedési eszközzel találkoztunk: megérkezett hozzánk a Fizibusz!

Az Elmű-Émász (Budapesti Elektromos Művek–Észak-magyarországi Áramszolgáltató) 2006-ban indította el az Energia Suli programot. Ennek keretében a mozgó fizikaszertárként működő Fizibusz hozott el rendhagyó fizikaórát Tóth Pál szentendrei matematika- és fizikatanár vezetésével.
Az előadó különböző fizikai kísérleteket mutatott be a diákoknak, amelyekkel az energiatakarékosságra akarta felhívni a figyelmet. A tanár úr a másfél órás előadáson először a folyékony nitrogénnel kísérletezett. Láthattuk például, hogy a saját kezére öntötte, de természetesen ép bőrrel megúszta. Utána lefagyasztott vele egy léggömböt, ami ennek hatására leeresztett, majd amikor felmelegítette (bioenergiával…), újra megtelt levegővel. Hamar elrepült a majdnem másfél óra, amely alatt nem csupán a nitrogénnel történtek kísérletek, de szívószállal is, „belekóstolva”, miként keletkezik a hang, miként működnek a fúvós hangszerek, s legvégül azt is megtapasztalhatták, hogy milyen az elektromos kisülés, s mitől energiatakarékos egy izzó. Az elektromosság bemutatásánál egy lány haját emelte magasba.
A tanár úr szórakoztatóan és világosan mesélt, mindenki értette és élvezte történeteit és magyarázatait. Az előadás interaktív volt, a gyermekeket a kísérletezésbe, beszélgetésbe bevonta.
Az előadáshoz szükséges összes eszközt a Fizibusz hozta magával, az iskola részéről mindössze három kétszemélyes tanulói asztalra (padra) volt szükség, amikre a demonstrációs eszközöket elhelyezte, és amelyek közül az egyiken a kísérletezés folyt.
A Fizibusz program az Eötvös Loránd Fizikai Társaság szakmai támogatását élvezi.
Fizibusz, reméljük, még találkozunk!