hatartalanul2019
„Elek apó meséi” - Benedek Elek nyomában
Határtalanul Erdélyben a Bárczi

Ez a kirándulás volt az egyik legjobb, mert az egész évfolyam utazhatott Erdélybe. Az út hosszú volt odáig, de minden percét élveztük.
Első nap reggel ötkor útnak indultunk, hogy időben ott legyünk. Természetesen nem egyhuzamban utaztuk le ezt a hosszú távot. Útközben megálltunk Nagyváradon várost nézni, és itt csatlakozott hozzánk az idegenvezető is. Volt egy gyors technikai megállásunk, majd utána a Király-hágónál álltunk meg, aztán a következő állomásunk pedig már Gyergyószentmiklós volt, ahol az első két éjszakát töltöttük. <br>Második nap Gyergyóújfaluban meglátogattunk egy általános iskolát, ahol nagyon kedvesen fogadtak minket. Megismerkedtünk az ottani tanítással és a gyerekkel, és még egy focimeccsre is volt időnk. Azután Gyergyószentmiklóson a Tarisznyás Márton múzeumba mentünk, ahol láthattuk a textilkészítés lépéseit, régi székely ruházatot, lakásbelsőket. Ott még egy kisebb geológiai-ásványtani kiállítást is megnéztünk. Ebédet Güdücön kaptunk, majd felsétáltunk a Tatár dombra. A délutáni úticélunk a Békás-szoros és a Gyilkos-tó volt. Harmadik nap reggel pakoltunk, mert aznap este már Farkaslakán aludtunk. Délelőtt egy nagyon szép és érdekes skanzent láttunk Alsócsernátonban (Haszmann Pál Múzeum), majd Sepsiszentgyörgyön megnéztük a Székely Nemzeti Múzeum kiállításait. Kisbaconban ebédeltünk, majd Benedek Elek szülőházát néztük meg és hallgattuk dédunokájának az érdekes előadását. Itt láthattunk egy 200 éves vízimalmot is. Kisbacontól egy-egy kürtőskaláccsal távoztunk… Negyedik reggelünk is pakolással kezdődött, mert estére már Magyarvistán aludtunk. Délelőtt egy korondi városnézés és vásárlás következett, majd a parajdi sóbánya. És innen már hazafelé tartottunk. Délután a Tordai-hasadékban túráztunk, amit sajnos a hirtelen jött eső miatt hamarabb be kellett fejeznünk. Azután mentünk a szállásunkra, Kolozsvár közelébe.
Ötödik reggelünk az előbbi reggelekhez hasonlított: a jól megszokott pakolással kezdődött. Ezen a napon már a hazautazásé volt a főszerep. De nem csak utaztunk egyfolytában, hanem először Kolozsváron álltunk meg városnézésre. Utána Bánffyhunyad következett, ahol megnéztünk egy református templomot. Itt köszöntünk el az idegenvezetőnktől. Onnan meg már következett a hosszú út vissza Budapestre.
Minden nagyon szép és jó volt. A tájat és a gyönyörű hegyeket megcsodáltuk. Sok élményt kaptunk minden egyes nap. A szállás és az ellátás is remek volt.
Mindenki nagyon élvezte. Csak sajnos hamar vége lett…
Jó volt, hogy tanáraink mindent megtettek azért, hogy a lehető legjobban érezzük magunkat. Köszönjük!
Vájlok Réka Zita és a 7.a tanulói


Képek